Ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου

Η ερευνητική συλλογικότητα Live_the_Mo(nu)ment[1] διοργανώνει σεμινάριο επιμόρφωσης στην Προφορική Ιστορία και καλεί τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου να πλαισιώσουν την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου (Ο.Π.Ι. Επταπυργίου) ως νέα μέλη της.

Το σεμινάριο, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων 35 άτομα, είναι δωρεάν και ανοιχτό στο κοινό, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής και με σειρά προτεραιότητας. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στις μεθόδους της προφορικής ιστορίας. Ως ‘αντίτιμο’ οι συμμετέχοντες καλούνται να αναλάβουν την ηθική υποχρέωση να κάνουν μία τουλάχιστον συνέντευξη στα πλαίσια της ΟΠΙ μετά το πέρας του σεμιναρίου, την οποία θα καταθέσουν στην Ομάδα προς αρχειοθέτηση και αξιοποίηση μέχρι την επόμενη συνάντησή της.

Στο σεμινάριο θα δοθεί έμφαση σε καίρια για την προφορική ιστορία ζητήματα, όπως η σημασία, η δεοντολογία, η μεθοδολογία, οι τεχνικές και η αξιοποίηση της συνέντευξης, η εξοικείωση με τη χρήση ψηφιακών μέσων καταγραφής των προφορικών μαρτυριών, καθώς και η ανάγκη προσέγγισης του παρελθόντος «από τα κάτω».

Κατόπιν ολοκλήρωσης του σεμιναρίου, η Ο.Π.Ι Επταπυργίου θα στοχεύσει, με εργαλείο τη συνέντευξη, να προσεγγίσει και να αναδείξει πτυχές της βιογραφίας του Επταπυργίου και της γειτονιάς που το πλαισιώνει μέσα από τις φωνές, τις μαρτυρίες και τις μνήμες ανθρώπων, οι οποίοι συνδέθηκαν για οποιονδήποτε λόγο με το Επταπύργιο, καθώς και μέσα από τη ζωή της τοπικής κοινωνίας γύρω από το μνημείο σήμερα.

Στόχοι της Ο.Π.Ι Επταπυργίου είναι (α) να γίνει παρουσίαση της δουλειάς της ομάδας στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης μετά το πέρας του πρώτου χρόνου έρευνας, και (β) οι συνεντεύξεις της να αποτελέσουν ένα αρχείο προφορικών μαρτυριών των κατοίκων της περιοχής της Ακροπόλεως Θεσσαλονίκης, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε ερευνητές, θα παρουσιάζεται στο κοινό με ποικίλους τρόπους στα πλαίσια των δράσεων και εκδηλώσεων της Ο.Π.Ι. Επταπυργίου, και θα χρησιμοποιείται για τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανάγκες της περιοχής.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 05 Μαΐου, ώρα 17:30μμ-20:30μμ, την Κυριακή 06 Μαΐου, ώρα 09:30πμ-17:30μμ, και την Τετάρτη 09 Μαΐου 17:30-20:30.

Ο χώρος διεξαγωγής και το πλήρες πρόγραμμα του σεμιναρίου θα ανακοινωθούν στους συμμετέχοντες σε εύλογο διάστημα πριν από το σεμινάριο.

 

Δηλώσεις συμμετοχής ως Κυριακή 29 Απριλίου:

Μέσω email: stefanoueleni.eap@gmail.com και antoniadou@gmail.com

Τηλεφωνικά: 6945-450-418 και 6936-849-002

 

 

[1] Η ερευνητική συλλογικότητα LiveTheMo(nu)ment είναι μία ανοιχτή ερευνητική ομάδα που επιδιώκει την προσέγγιση του παρελθόντος μέσω της αρχαιολογικής εθνογραφίας και των προφορικών μαρτυριών, αναδεικνύοντας έτσι την πολλαπλότητα των αφηγημάτων, των ανθρώπων, των μνημών, και των χώρων. Από το 2013 διεξάγει εθνογραφική έρευνα στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης. Στόχος της είναι η ενασχόληση με το παρελθόν να βγει από τα στενά ακαδημαϊκά της πλαίσια και να έχει άμεσο αντίκτυπο στις κοινωνικές ομάδες που περιβάλλουν τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.