Χαρτογραφήσεις της μνήμης – Ένα απόγευμα με φεμινιστικά και κουήρ αρχεία της πόλης, και μια ξενάγηση

12938120_1717711515109482_8287870036312809166_nΤι είναι αρχείο;
Τι είναι φεμινιστικό, λεσβιακό ή κουήρ αρχείο;
Ποια είναι τα μέρη αυτά στην πόλη που στεγάζεται η κινηματική, πολιτική και προσωπική μνήμη;
Τι σημαίνει άραγε η χάρτινη μάσκα που φόραγαν οι γυναίκες στις πορείες ενάντια στους βιασμούς της δεκαετίας του 1980;
Γιατί υπάρχουν μαξιλάρια και πλαστικά λουλούδια σε έναν αρχειακό χώρο;
Τι είναι η Σελάνα, το βιβλιοπωλείο των γυναικών; Τι σημαίνει “αλλαγή οικογενειακού δικαίου”;
Ποιες είναι άραγε οι διαφορές και ποιες οι ομοιότητες στο να είσαι γυναίκα, φεμινίστρια, τρανς γυναίκα, λεσβία, μπάι ή γκέι άντρας στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών;
Πότε έγιναν τα πρώτα Pride στην Αθήνα και απο ποιούς;
Τι πληροφορίες έδινε ο γκέι οδηγός του ‘89 από τις εκδόσεις κράξιμο;

Όλες αυτές οι απορίες και ακόμα άλλες τόσες μας κινητοποιήσαν ώστε να διοργανώσουμε αυτή τη συνάντηση αφιερωμένη στα αρχεία της πόλης, στην μνήμη και στις προσωπικές αρχειοθετήσεις.

Η συνάντηση:
Το απόγευμα της 9ης Απριλίου, οι πολύτιμες καλεσμένες μας, χρησιμοποιώντας λέξεις, εικόνες, ήχους, εμπειρίες και συναισθήματα θα μας ξεναγήσουν στο περιεχόμενο των αρχείων που έχουν υπό την φροντίδα τους, στην σημασία της αρχειοθέτησης και της μνημονικής καταγραφής όπως και στην ίδια την έννοια του αρχείου.

“Πώς θα φτιάχναμε ένα κουήρ αρχείο”, Δημήτρης Παπανικολάου, πανεπιστημιακός και συγγραφέας του βιβλίου «Σαν κ’ εμένα καμωμένοι». Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης και η ποιητική της σεξουαλικότητας.
Παρουσίαση του φεμινιστικού Αρχείου Δελφύς, από τις Άννα Μιχοπούλου και Άννα Μαρκουλιδάκη
Έκθεση προσωπικού αρχειακού υλικου της Πάολα Ρεβενιώτη

Πέραν των αρχείων, ως επίσημων σημείων συγκέντρωσης, προσωπικών και πολιτικών ιστοριών, στη συνάντηση αυτή θα θέλαμε να ακουστούν οι ιστορίες που δεν έχουν (επίσημα) καταγραφεί, που μένουν στα προσωπικά αρχεία του σπιτιού και της μνήμης μας. Θα θέλαμε, λοιπόν, όποιοι και όποιες από εσάς θέλετε, να φέρετε ένα αντικείμενο ενδεδυμένο την ιστορία του και να την μοιραστείτε μαζί μας, ή απλά να φέρετε μια ιστορία, μερικά συναισθήματα, κάποιες εμπειρίες. Θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε, αλλά και να μοιραστούμε εξίσου όλες αυτές τις μικρές και πολύτιμες ψηφίδες μνήμης που μας φέρνουν σ/το σήμερα.
Στον χώρο του ΑΜΟQA, ταυτόχρονα με την ημερίδα και για την εβδομάδα 8- 15 Απριλίου, θα διεξαχθεί η έκθεση Λεσβιακές Ξεναγήσεις στο Αθηναϊκό Παρελθόν. Η έκθεση αποτελείτε από μία χαρτογράφηση των σημείων στην πολύ όπου κάποτε υπήρξαν λεσβιακά μπαρ όπως επίσης και αφηγήσεις από τις θαμώνες τους. Η έκθεση είναι ανοιχτή στις παρεμβάσεις του κοινού με λόγια, εικόνες, στίχους, ήχους, αντικείμενα και άλλες αναθηματικές πράξεις.

Στην συζήτηση θα υπάρχει μετάφραση στη νοηματική.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε αναπηρικά αμαξίδια.

To AMOQA υποστηρίζεται από το «stART – Νεανική Κουλτούρα στην Ελλάδα», ένα πρόγραμμα της Robert Bosch Stiftung (Ίδρυμα Robert Bosch) που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V. (Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων).

Facebook event εδώ