ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Η πρώτη ποιητική συλλογή της Ειρήνης Βακαλοπούλου (2014) στις εκδόσεις Γαβριηλίδη, σελίδες 42, μάς προκαλεί ήδη με την τιτλοφόρηση «ΑΝΗΛΙΚΙΩΣΗ» την οποία μπορούμε να διαβάσουμε ως αμφισβήτηση της ενήλικης, άνευρης, προσαρμοσμένης, καθημερινής ζωής ή και πλήξης.

Το προηγούμενο έργο της, νουβέλα και πεζό-ποίηση – Aime Degare, Ο Κήπος με τις Λέξεις (2012) και Existential Angst (2013) – συγκροτούν ένα σταθερό πολιτισμικό κεφάλαιο για την έκδοση αυτή.

Το έργο γεμάτο εικόνες και σενάρια μάς ευχαριστεί και μάς ηδονίζει ποιητικά (τρίλεπτο, alone, vapor, αέρας). Περιγραφικός και ελλειπτικός λόγος μαζί, δυνατά ουσιαστικά, πρωτοπρόσωπη σοβαρή αφήγηση, το παρελθόν, οι μνήμες και οι συγγένειες οπτικοποιούνται. 

Ο έρωτας, ο χρόνος και ο πόνος της απώλειας συνιστούν μεταβλητές στον ποιητικό λόγο της «καθόλα» ενήλικης συγγραφέα (το τώρα, λεπτοδείκτης). Η αμεσότητα και ο μονόλογος γίνονται στη διάρκεια της ακρόασης ζωντανός διάλογος (pink moon, ανάπαυση),  που μας ενεργοποιεί.

Οι εποχές και το καλοκαίρι κυρίαρχο (μυγδαλιά, σχεδόν άνοιξη, χλόη, βυθός), η παιδικότητα, η οικογένεια, αυτοβιογραφούνται στα 27 ποιήματα και λυτρώνουν το ασυνείδητο της συγγραφέα (βαλς, ξένος, ανηλικίωση).

Απολαμβάνουμε την χωρίς αλαζονεία, αλλά με μεστότητα πρώτη ποιητική συλλογή, το λυρικό και μεταμοντέρνο θάρρος (τέλεια, λέξεις, περισσεύει) και επαινούμε την Ειρήνη Βακαλοπούλου.

 

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΔΟΥ

ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014