ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ PINO PANDOLFINI

L’Italia nel Mondo_Biennale di Venezia 2011

Pino Pandolfini is exhibiting this October until 15th December 2011 in two parallel shows, one held in the Institute of Italian Culture in Athens (opening: 18-10-2011 at 20:00 ) and another at the premises of National Technical University of Athens, at the School of Civil Engineering, Laboratory of Harbor Works (opening: 20-10-2011  at 20:00).

These two shows come to Athens after the first presentation, at the Arsenale, during the Venice Biennale.

This retrospective covers a large body of work, dated from the seventies up until recent years, and although the time line is long, the work is in an obvious way deeply interconnected and coherent with the artist’s main interests and obsessions about new readings of archaic symbols and forms.

Pino Pandolfini, lives and works in Greece since 1977.

O Pino Pandolfini προτείνει στην Αθήνα μια ενδιαφέρουσα αναδρομή του εικαστικού του έργου σε 2 παράλληλες εκθέσεις που εντάσσονται στα πλαίσια της Mπιενάλε της Βενετίας, στους χώρους του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου (Eγκαίνια: 18-10-2011 στις 20:00) και του Τμήματος Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Eγκαίνια: 20-10-2011 στις 20:00).

Οι δύο αυτές εκθέσεις ακολουθούν τη συμμετοχή του στην Μπιενάλε, στο ενετικό Αrsenale, με video που αφορούσε το εικαστικό του έργο.

Η αναδρομή προκύπτει ενδιαφέρουσα καθώς έργα διαφορετικών χρονικών περιόδων διασταυρώνονται και συνομιλούν μεταξύ τους αποδεικνύοντας ότι το νήμα της εξέλιξης του καλλιτέχνη ξετυλίγεται με μεγάλη συνέπεια  στη δομή και στις αναζητήσεις του, κάθε στιγμή της δημιουργικής του πορείας ακόμα κι όταν η όψη των εικόνων του εμφανίζεται εντελώς διαφορετική.

Απο τις πρώτες προσωπικές, αναγνώσεις της ελληνικής γεωτοπογραφίας – ζωγραφικά έργα του 1974/1983- η εικαστική του διαδρομή συνεχίζεται  με μία εντελώς ιδιόμορφη ανάγνωση των πρότυπων αρχαϊκών και κλασικών αρχαιοελληνικών προτύπων (ζωγραφική, χαρακτική και κατασκευές μεγάλου μεγέθους) για να καταλήξει σε πλέγματα έντονων γραφημάτων-στοιχείων που επιχειρούν να καταγράψουν  τη συλλογική μνήμη.

Επιφυλάσσει, το  πιό πρόσφατο τμήμα του έργου του για μια προσεχή παρουσίαση.

Οι δύο εκθέσεις πλαισιώνονται απο το video του Νίκου Αναγνωστόπουλου που αφορά στο έργο του Pino Pandolfini.

 

O Pino Pandolfini εργάζεται και εκθέτει στην Ελλάδα απο το 1977.  Aνέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα στο χώρο της Χαρακτικής.

Το 1977 ιδρύουν με τη Δήμητρα Σιατερλή, το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών ­-http://athens-printmaking.com – ένα ανοιχτό εργαστήριο πού συνεργάζεται με καλλιτέχνες, οργανισμούς, γκαλερί και μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για εκδόσεις Τέχνης, σεμινάρια και εκθέσεις Χαρακτικής.

Είναι ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Κέντρου Χαρακτικής»  μέλος τoυ Εικαστικού Επιμελητηρίου και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

Στο εικαστικό του έργο ασχολείται με όλα τα είδη της Τέχνης και πειραματίζεται με διάφορα υλικά και τεχνικές. Αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα σε μεγάλες εγκαταστάσεις-γλυπτά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Εκθέτει, από το 1974, σε πολλές ατομικές παρουσιάσεις και συμμετέχει  σε ομαδικές ελληνικές , διεθνείς διοργανώσεις και εκδόσεις Τέχνης. Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

Δελτίο Τύπου – CV Pandolfini